Čestitka Božić 2

Čestitka Božić 2

Logo

Logo

rego stan

za održavanje i upravljanje stambenim zgradama

Ušteda vode

Kako uštediti vodu i na što skrenuti pažnju

Najviše vode u kućanstvu potroši se na održavanje higijene tijela i na ispiranje WC-a. Neispravne slavine nepotrebno rasipaju vodu i troše vaš novac: samo jedna kap vode u sekundi iz neispravne slavine godišnje naraste na količinu od 6.200 litara. Ako voda iz vodokotlića curi u tankom mlazu, u sat vremena iscure i do 4 l, a u jednom danu 88 litara. Za održavanje higijene WC-a trošimo gotovo jednu trećinu ukupne dnevne potrošnje vode. Novi vodokotlići napravljeni su tako da se isti učinak može postići i s dvostruko manjom količinom vode regulirajući količinu vode u vodokotliću.

Prema procjenama u Hrvatskoj je instalirano između milijun i milijun i pol vodokotlića koji za ispiranje dnevno ispuste od 300.000 do 500.000 m3 vode. Kada bismo svakom kotliću smanjili samo za jednu litru, uštedjeli bismo vode koliko popijemo u tom istom danu.

Kućanski aparati koji učinkovito koriste vodu, vodokotlići s malim protokom vode, tuševi s malim protokom vode, smanjenje curenja i rasipanja vode smanjuju potrebe za izvorima vode i štedi energiju i vodu. Primjerice, noviji vodokotlići nude dvije mogućnosti: kratkim pritiskom se prazni samo dio vode iz spremnika, a duljim pritiskom cijeli sadržaj vodokotlića. No, i kod starijih se vodokotlića ta funkcija može nadograditi pomoću malenih utega koji se objese na središnju cijev vodokotlića. Tako možete puštati vodu u određenim dozama. Cijena štednih vodokotlića kreće se oko 200,00 kn.